HomeBuletinPasukan Salvus UPM juarai Pertandingan Shell Varsity Challenge 2021

Pasukan Salvus UPM juarai Pertandingan Shell Varsity Challenge 2021

SERDANG – Pasukan Salvus Universiti Putra Malaysia (UPM) muncul juara pertandingan ShellSelamatSampai Varsity Challenge 2021 anjuran Shell Malaysia, baru-baru ini.

Salvus UPM yang dianggotai Nurul Faqihah Hambali, Kiang Fei Yi, Siti Aishah Husna, Mas Athirah Mohd Hisban dan Nurul Syamilah Azman menggenggam gelaran juara menerusi projek inovatif mereka iaitu ‘Anti-Drunk and Sleep Detector (ADS)’.

Projek itu menyaksikan penciptaan peranti yang dapat mengenal pasti keadaan pemandu sama ada mereka mengalami masalah alkohol atau tertidur dalam kenderaan dengan mengesan tahap alkohol dan oksigen pemandu, bagi menentukan sama ada pemandu berada dalam keadaan yang baik untuk memandu.

Pasukan Salvus UPM berterima kasih kepada Shell Malaysia kerana memperkenalkan inisiatif Nxplorers serta mendedahan corak pemikiran baharu dan metodologi penyelesaian masalah yang memainkan peranan penting dalam pelaksanaan projek itu.

Pasukan Salvus UPM berharap inovasi itu digunakan oleh rakyat Malaysia ke arah mewujudkan perjalanan yang lebih selamat untuk semua orang di jalan raya.

Pasukan Salvus merupakan antara lima pasukan teratas yang bersaing kali ini termasuklah peserta dari Universiti Malaysia Sarawak (UNIMAS), Universiti Utara Malaysia (UUM), Universiti Teknikal Malaysia Melaka (UTeM) dan Universiti Tunku Abdul Rahman (UTAR).

Sebelum sampai ke pusingan akhir, UPM mempunyai enam pasukan yang bertanding dalam kelompok 20 Teratas.

Pada peringkat 20 Teratas, Shell Malaysia memberikan setiap pasukan RM1,000 bagi mengubah idea untuk menjadi prototaip dalam tempoh lapan minggu dan panel hakim memilih lima pasukan terbaik untuk ke pusingan akhir.

Sementara itu, Pengerusi Shell Malaysia, Ivan Tan berkata, keselamatan jalan raya telah menjadi satu kebimbangan utama di Malaysia dan negara-negara lain malah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) merekodkan kira-kira 1.3 juta kematian setiap tahun akibat kemalangan jalan raya.

“Di Shell, kami berusaha untuk mengurangkan kemalangan jalan raya di negara ini dengan memperkasakan belia untuk menggunakan teknologi dalam membentuk intervensi inovatif untuk mencegah kemalangan berkaitan jalan raya,” katanya.

Pertandingan ‘Shell Varsity Challenge’ mendapat penyertaan daripada universiti di seluruh Malaysia dan telah memperkenalkan banyak prototaip projek inovatif yang bertujuan membantu meningkatkan keselamatan jalan raya.

Pertandingan tahunan yang dianjurkan sejak 2017 itu adalah satu inisiatif bagi mengurangkan isu keselamatan jalan raya dan dalam masa yang sama dapat memperkasakan pelajar pendidikan tinggi Malaysia.