Azman
Azman

Pelajar maut rentas desa: Acara larian patuh garis panduan

21 Apr 2024 10:38pm
A
A
A

Acara larian merentas desa yang dilaksanakan Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar, Kuala Pilah, Negeri Sembilan baru-baru ini, mengikut garis panduan sedia ada.

Ketua Pengarah Pendidikan, Azman Adnan berkata, sehubungan itu, tidak timbul isu untuk mengambil tindakan terhadap pentadbir sekolah berkenaan susulan kejadian seorang pelajar rebah dan kemudian meninggal dunia ketika menyertai acara terbabit.

"Ini adalah kemalangan (pelajar rebah kemudian meninggal dunia) dan program (merentas desa) yang dilaksanakan itu adalah anjuran pihak sekolah.

"Setiap acara larian merentas desa ada garis panduan sedia ada dan tidak timbul soal tindakan perlu diambil terhadap pentadbir sekolah,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Jelajah Pendidikan Madani Sekolah Murid Orang Asli di penempatan Orang Asli Batek di Kampung Kuala Koh, Pos Lebir, Gua Musang, Kelantan, pada Ahad.

Beliau mengulas insiden seorang pelajar Tingkatan Dua Sekolah Menengah Sains Tuanku Jaafar yang merupakan pesakit jantung berlubang, meninggal dunia selepas rebah ketika menyertai aktiviti merentas desa, Jumaat lepas.

Pelajar berkenaan, Nuqman Naufal Shamsul Fadzli, 14, rebah kira-kira 50 meter sebelum ke garisan penamat bagi acara larian itu kira-kira 9.30 pagi. - Bernama

Artikel Berkaitan:
Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok