(VIDEO) Lempar guru ke dalam kolam, tindakan sekumpulan murid undang pelbagai reaksi warganet

Pengorbanan yang dilakukan oleh insan bergelar guru sememangnya tiada tandingan. Sebagai seorang anak murid yang baik, sudah menjadi tanggungjawab untuk membalas jasa mereka dengan sebaik mungkin.

Lain orang, lain cara. Itulah yang dapat disimpulkan tentang satu video tular di laman media sosial apabila sekumpulan murid melemparkan gurunya ke dalam kolam di kawasan sekolah mereka.

Video yang berdurasi selama 20 saat itu telah mendapat perhatian pengguna laman media sosial dengan meraih jumlah tontonan melebihi 2.3 juta dan lebih 320,000 tanda suka.

Baca juga

(VIDEO) 31 tahun berkhidmat sebagai guru di Sabah, detik perpisahan dikongsi murid undang kesedihan warganet

(VIDEO) Tidak putus asa! Banjir bukan alasan, pelajar tetap bersemangat hadapi SPM 2021

Dalam video tersebut, kita dapat lihat sekumpulan murid lelaki, beramai-ramai mengangkat gurunya dan kemudiannya melemparkan beliau ke dalam kolam hiasan di sekolah itu.

@danielhql

Reply to @nisuhala kepada yg nak tgok vid ori ni 🙌🏻terima kasih sudi support❤️#gengcampakcikgu #cikgubi #paperbi#spm2021

♬ original sound – d🅰️nilaker – d🅰️nilaker

Kemudian, gurunya yang sudah dibasahi dengan air keluar daripada kolam tersebut dan bersalaman sambil memeluk anak-anak muridnya sebagai pelukan terakhir sebelum guru itu berpindah untuk bertugas di sekolah lain.

Menurut pemilik video, @danielhql, dia dan rakan-rakannya berbuat sedemikian kerana guru kesayangan mereka yang mengajar Bahasa Inggeris akan berpindah tidak lama lagi.

Kejadian itu juga telah mengundang perasaan terharu dan sedih oleh pengguna laman media sosial. Antaranya:

Chempaka Biru: Guru yang baik memang disayangi murid dan boleh menjadi kawan bukan musuh akan dikenang sepanjang hayat.

Iswazura Ishak: Nampak anak-anak murid itu sayang cikgunya. Susah nak mencari anak-anak yang sayang cikgu macam ini, kena pula cikgu dapat tukar ke sekolah lain. Sedihnya. Semoga anak-anak murid dan guru dipermudahkan segala urusan.

Husni Hamid: Mesti cikgu ini baik dengan anak murid. Cikgu kesayangan. Memang sedih apabila cikgu yang kita sayang akan berpindah.

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Namun, ada juga yang menganggap tindakan sekumpulan murid itu agak melampau dan tidak menghormati gurunya yang telah banyak berjasa.

Sapri Junai: Menghumban cikgu ke dalam kolam, itu bukan dan tidak akan pernah aku anggap sebagai ‘mesra’.

Ahmad Fetri Ilyas: Itu bukan mesra, itu biadab. Walaupun guru itu merelakan, tetapi perbuatan itu tidak beradab. Jangan jadikan budaya wahai anak-anak. Guru dan murid tetap ada batasan adab. Guru kena dihormati bukan senda gurau sebegini.