sumant
sumant

6 tip jadi pemain catur

Nor Azma  Muhamat LailaNor Azma  Muhamat Laila
04 Jul 2022 11:15am
A
A
A

Catur telah diiktiraf sebagai sukan permainan dalam Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa pada 1999 dan disiplin sukan itu membuat penampilan pertamanya di Sukan Olimpik Musim Sejuk 2018.

Perkembangan catur di negara ini juga semakin menunjukkan peningkatan yang positif di mana lebih ramai bakat muda muncul dan menyertai pelbagai pertandingan di peringkat antarabangsa.

Seperti kebanyakan sukan lain, catur juga mempunyai taktik dan kesukarannya tersendiri sehingga dikatakan salah satu sukan yang mampu menajamkan minda dan mengasah kemahiran berfikir.

Bagi memastikan seorang pemain catur dapat menguasai permainan, sudah tentunya ada tip dan panduan tertentu yang boleh dilakukan sekiranya berdepan pihak lawan.

Jadi, minggu ini Sinar Bestari berpeluang mendapatkan pandangan daripada Ketua Jurulatih dan Pengerusi Jawatankuasa Teknikal Malaysian Chess Federation (MCF), Sumant Subramaniam, 29, mengenai tip menjadi pemain catur.

Sumant Subramaniam.

1. Minat

Sudah tentunya minat yang mendalam dalam permainan catur dan kerja keras adalah penting untuk menjadi pemain catur profesional.

2. Bermula pada usia muda

Umur terbaik untuk mula bermain catur ialah sembilan hingga 12 tahun. Daftar sebarang pertandingan dan teruskan kerjaya dalam bidang ini sekiranya anda mempunyai minat terhadap catur.

3. Perancangan kewangan yang baik

Ini kerana anda perlu membuat sedikit pelaburan untuk mendapatkan latihan daripada jurulatih berpengalaman supaya mendapat asas yang kukuh dalam sukan catur.

Pemain yang sudah mempunyai asas kukuh dilihat lebih mudah untuk bergerak ke peringkat yang lebih tinggi.

4. Emosi yang stabil

Anda perlu sentiasa memastikan emosi stabil sebelum menyertai perlawanan. Lakukan rutin yang biasa dibuat sebelum perlawanan adalah cara terbaik untuk memastikan emosi dan minda berada dalam keadaan terbaik.

5. Berfikir secara objektif

Perkara utama yang perlu dilakukan semasa perlawanan adalah untuk tidak membiarkan emosi menghalang. Sentiasa ingat untuk menggunakan masa yang ada dan berfikir secara objektif sebelum membuat keputusan. Satu kesilapan biasa yang dilakukan oleh kebanyakan pemain ialah memandang rendah atau terlalu mengagumi kekuatan lawan. Ini tidak baik! Sentiasa berfikiran positif tentang kedudukan anda dan fikirkan untuk membuat langkah terbaik.

6. Kekalahan adalah guru

Setiap kekalahan adalah kerana kesilapan yang boleh dielakkan pada awalnya. Pastikan anda tidak mengulangi kesilapan sama di masa depan. Teruskan bermain catur dengan minda bahawa kekalahan adalah guru yang terbaik.

Artikel berkaitan

Rifqah dan Munajjah unggul dalam sukan catur, pasangan adik beradik aktif catur sejak dari kecil

17 tip wajib tahu jika anda hendak mula bermain catur

Aplikasi permainan STEM ChesuTi, mudah belajar Matematik semasa lockdown


Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok