HomeGen ZBiasiswa RM1.1 juta setahun untuk pelajar cemerlang Malaysia

Biasiswa RM1.1 juta setahun untuk pelajar cemerlang Malaysia

Empat pelajar cemerlang Malaysia diumumkan menerima biasiswa untuk melanjutkan pengajian sarjana mereka di luar negara di bawah Anugerah Biasiswa Siswazah Bank 2021.

Penerima Anugerah Biasiswa Siswazah 2021 adalah seperti berikut Kaartik A / L Nagarajan, 21, BSc dalam Sains Komputer; Irfan Qureshi Mohamad Aslam, 19, BSc dalam Sains Komputer; Aimi Nabilah Baharudin, 21, Bsc Sains Aktuari dan Audra Qistina Azli, 19, Sarjana Muda Undang-Undang.

Penerima biasiswa

Tajaan biasiswa ini diumumkan oleh Bank Pembangunan Malaysia Berhad (BPMB) yang ditawarkan kepada penerima yang layak dengan anggaran tajaan RM1.1 juta setahun untuk tiga tahun akan datang.

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan BPMB, Arshad Mohamed Ismail berkata, inisiatif ini adalah bagi memupuk pemimpin masa hadapan dalam memberikan nilai untuk keperluan pembangunan Malaysia.

“Saya sangat kagum dengan penerima biasiswa kami tahun ini. Mereka tidak hanya cemerlang dalam pelajaran malah mereka juga menunjukkan sifat kepemimpinan yang terpuji pada usia muda.

“Saya mengalu-alukan para cendekiawan baru kami mengambil kesempatan ini bagi merangka perjalanan mereka dan bersedia untuk memimpin dalam lima tahun akan datang,” katanya.

Majlis penyampaian anugerah maya diadakan baru-baru ini, di mana acara ini dirasmikan oleh Pengerusi BPMB, Y.Bhg. Dato ’Sri Nazir Razak. Turut hadir ialah Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan BPMB, Arshad Mohamed Ismail, bersama dengan pasukan pengurusan kanan Bank.

Sehingga kini, 13 orang pelajar telah menerima biasiswa BPMB sejak ia diperkenal pada tahun 2013.