PSMZA Jam
PSMZA Jam

Adlan Farhan Azwan
20 Jun 2022 04:06pm
A
A
A

Politeknik Sultan Mizan Zainal Abidin (PSMZA) melakar sejarah tersendiri apabila menjadi politeknik pertama dalam negara berjaya menghasilkan jam matahari.

Pengarah PSMZA, Mohd Fikri Ismail berkata, projek itu merupakan program tanggungjawab sosial korporat (CSR) Jabatan Kejuruteraan Elektrik (JKE) serta Jabatan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (JTMK) PSMZA.

Menurutnya, jam matahari tersebut berjaya dihasilkan dalam tempoh sebulan dengan kerjasama pensyarah dan pelajar.

“Jam matahari adalah sejenis instrumen yang dicipta untuk mengukur peredaran masa melalui pergerakan matahari.

“Selari dengan perubahan pada kedudukan matahari, waktu yang ditunjukkan oleh bayang tersebut turut berubah,” katanya dalam satu kenyataan, baru-baru ini.

Mohd Fikri berkata, program ciptaan tersebut mendapat kerjasama daripada Pertubuhan Juruukur Diraja Malaysia (RISM) dan disempurnakan oleh Presiden RISM, Datuk Sr Dr Azhari Mohamed.

“Jam matahari itu ditempatkan di kawasan dataran PSMZA untuk kegunaan warga politeknik bagi mendidik pelajar dan kakitangan supaya memahami kaedah pengiraan waktu zaman dulu.

“Selain jam matahari pihaknya turut membina arca ‘We Love PSMZA’ sebagai tanda simbolik dan daya penarik kepada PSMZA,” jelasnya.

Beliau juga menjelaskan bahawa arca ini dibina hasil kerjasama pensyarah dan pelajar dari Jabatan Pengajian Am (JPA) serta Jabatan Matematik, Sains dan Komputer (JMSK).

“Pengurusan sentiasa menyokong usaha seperti ini kerana selain melihat sebuah binaan yang akan menjadi salah satu tarikan di PSMZA, tersemai hubungan erat antara sesama warga politeknik ini,” ujar beliau. - Sinar Harian

Artikel berkaitan

Penyelidik cipta dron pelbagai fungsi, inovasi tingkat produktiviti pertanian

Kerjasama IBM Malaysia dan Politeknik Balik Pulau (PBU) tingkatkan kemahiran pelajar

Hasilkan produk inovasi, sekolah terap elemen STEM dalam kalangan pelajar


Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok