Mohammad Yusof (tiga dari kanan) ketika membuat tinjauan pelaksanaan Menu Siswa Rahmah UiTM Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini. Kredit foto FB KPT
Mohammad Yusof (tiga dari kanan) ketika membuat tinjauan pelaksanaan Menu Siswa Rahmah UiTM Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini. Kredit foto FB KPT

20,000 penuntut IPTA B40 Sabah terima manfaat Menu Siswa Rahmah

NADZARUL AMIR ZAINAL AZAM
18 Apr 2023 02:17pm
A
A
A

Lebih 20,000 penuntut golongan B40 di institusi pendidikan tinggi awam (IPTA) Sabah menerima manfaat daripada pengenalan Menu Siswa Rahmah dengan hidangan pada harga RM3.50.

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) dalam kenyataan memberitahu, mereka terdiri daripada 3,779 pelajar di Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kampus Kota Kinabalu dan 161 daripada UiTM Tawau; 11,968 di Universiti Malaysia Sabah (UMS) dan 3,713 orang pelajar di Politeknik Kota Kinabalu serta Politeknik Sandakan.

Menurut kenyataan itu, Menu Siswa Rahmah inisiatif KPT dalam membantu meringankan beban kos sara hidup mahasiswa, khususnya daripada golongan B40 bagi memastikan kelangsungan kebajikan mereka terus dijaga dan proses pembelajaran serta pengajaran tidak terjejas.

"Program Menu Siswa Rahmah di IPTA Sabah melibatkan pemberian moratorium, pengecualian bayaran sewa premis, bayaran utiliti oleh universiti dan politeknik kepada 22 pengusaha kafeteria, kios, gerai, penyedia makanan yang sedia ada dan baharu di dalam kampus.

"Penyediaan Menu Siswa Rahmah ini mengambil kira keperluan nutrisi asas (karbohidrat, protein, serat) dan komposisi kepelbagaian kaum mahasiswa di IPT," kata kenyataan yang dikeluarkan sempena tinjauan pelaksanaan Menu Siswa Rahmah oleh Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Mohammad Yusof Apdal di UiTM Kota Kinabalu, Sabah baru-baru ini.

Hadir sama, Ketua Setiausaha KPT Datuk Seri Abdul Razak Jaafar dan Pengerusi Lembaga Pengarah UiTM Profesor Emeritus Datuk Dr Raduan Che Ros.

Dalam tinjauan berkenaan, Mohammad Yusof turut menyampaikan sumbangan 1,000 kilogram beras daripada KPT sebagai sokongan terhadap inisiatif Dapur Hal Ehwal Pelajar (HEP) yang menyediakan hidangan nasi percuma dua kali sehari kepada pelajar bagi membolehkan mereka berjimat dengan hanya membeli lauk sahaja di kafeteria.

Ujar kenyataan tersebut, selain penjimatan kos sara hidup, pelaksanaan Dapur HEP telah membuka peluang kesukarelawanan dan menggalakkan amalan saling bantu-membantu dalam kalangan pelajar berdasarkan konsep ‘Dari Pelajar untuk Pelajar’.

Artikel Berkaitan:

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok