Pemansuhan skim pencen dilaksanakan dengan tujuan meningkatkan keseragaman dan keadilan dalam sistem pencen. Gambar kecil: Fatiyah.
Pemansuhan skim pencen dilaksanakan dengan tujuan meningkatkan keseragaman dan keadilan dalam sistem pencen. Gambar kecil: Fatiyah.

Mansuh skim pencen, implikasi ekonomi negara

FATIYAH NOR AZHARI
08 Feb 2024 09:30am
A
A
A

Menjadi satu lagi momen bersejarah buat negara apabila kerajaan mengumumkan rancangan memansuhkan skim pencen sekali gus mencetuskan perbincangan hangat di seluruh negara.

Pemansuhan itu dijangka membawa kesan signifikan terhadap landskap ekonomi Malaysia dan pelbagai tanggapan daripada pelbagai pihak.

Salah satu impak utama dijangka adalah penurunan perbelanjaan pencen yang akan memberi kelebihan kepada kerajaan dalam mengurangkan beban kewangan yang berkaitan.

Dengan peruntukan sumber kewangan yang sebelumnya digunakan untuk pencen kepada bidang pembangunan infrastruktur, pendidikan dan kesihatan, kerajaan berharap dapat meningkatkan prestasi ekonomi secara keseluruhan.

Namun, tindak balas daripada penjawat yang terjejas turut menjadi perbincangan utama.

Ketidakpuasan pekerja yang mungkin merasakan kehilangan hak pencen boleh menyebabkan tindak balas negatif seperti mogok atau ketidakhadiran, mengancam operasi kerajaan atau sektor perkhidmatan tertentu.

Difahamkan pemansuhan skim pencen dilaksanakan dengan tujuan meningkatkan keseragaman dan keadilan dalam sistem pencen.

Penilaian semula keperluan dan faedah pencen bagi semua kakitangan diharapkan membawa kepada sistem yang lebih adil.

Artikel Berkaitan:

Ia dijangka dapat meningkatkan kecekapan pengurusan kewangan dan keberkesanan perkhidmatan awam, memberikan manfaat jangka panjang kepada ekonomi.

Walaup demikian, impak terhadap ekonomi mikro perlu diambil kira. Penurunan kuasa beli kakitangan yang terjejas mungkin menyebabkan kekurangan belanja pengguna, yang boleh merintangi pertumbuhan ekonomi dalam jangka pendek. Sumbangan kepada dana pencen turut berpotensi terjejas, terutamanya jika terdapat penurunan jumlah sumbangan daripada kakitangan.

Perubahan dalam struktur tenaga kerja dengan peningkatan kecenderungan untuk kekal lebih lama di pasaran kerja akibat pemansuhan skim pencen, bakal mempengaruhi keperluan latihan semula kakitangan dan pembangunan kerjaya.

Ia boleh membentuk arah pertumbuhan ekonomi jangka panjang dengan memberi tumpuan kepada perkembangan tenaga kerja yang lebih matang.

Secara keseluruhan, kesan pemansuhan skim pencen akan bergantung kepada pelbagai faktor dan memerlukan pengurusan yang bijak.

Kerjasama yang kukuh di antara kerajaan, wakil pekerja, pakar dan pemangku adalah penting untuk memastikan perubahan itu dilaksanakan dengan adil dan efektif, sambil memahami dinamik ekonomi dan keunikan Malaysia.

Maklumat Penulis

Pelajar Tahun Akhir Sarjana Muda Ekonomi (Sumber Alam) Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Fatiyah Nor Azhari

2) Pensyarah Kanan Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Pembangunan Sosial, UMT, Jaharudin Padli

Berbakat dalam bidang penulisan? Apa kata anda sumbangkan hasil karya ke e-mel sinarbestari@sinarharian.com.my

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok