Kredit foto: Freepik
Kredit foto: Freepik

Panel solar jana pendapatan isi rumah di Malaysia

AZLEENDA SAHALUDIN
04 Jan 2024 10:30am
A
A
A

Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, Malaysia telah menyaksikan lonjakan dalam penggunaan panel solar yang menandakan peralihan positif ke arah sumber tenaga mampan.

Lonjakan dalam inisiatif tenaga boleh diperbaharui ini telah mencetuskan peluang baharu untuk isi rumah di Malaysia iaitu prospek menjadikan bumbung sebagai sumber pendapatan melalui panel solar.

Dengan cahaya matahari yang banyak di negara ini juga, memanfaatkan tenaga suria telah muncul sebagai idea yang baharu untuk menjana pendapatan tetap sambil menyumbang kepada masa depan yang mampan.

Malaysia yang terkenal dengan iklim tropika iaitu mengalami cahaya matahari yang mencukupi sepanjang tahun menjadikan negara ini lokasi yang ideal untuk penjanaan tenaga solar.

Peningkatan kesedaran tentang perubahan iklim dan keperluan untuk sumber tenaga bersih telah mendorong permintaan untuk panel solar di seluruh negara.

Memasang panel solar di atas bumbung bukan sahaja menyumbang kepada pemuliharaan alam sekitar tetapi juga menawarkan insentif kewangan yang besar untuk pemilik rumah.

Melalui skim Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) yang diperkenalkan oleh kerajaan, isi rumah boleh menjual lebihan elektrik janaan suria kembali ke grid, dengan berkesan mengubahnya menjadi pengeluar kuasa berskala kecil.

Artikel Berkaitan:

Lebihan elektrik ini dibeli oleh syarikat utiliti pada kadar yang telah ditetapkan. Dengan inisiatif berkenaan membolehkan pemilik rumah memperoleh kredit atau pembayaran tunai seterusnya menjadikan bumbung mereka sebagai stesen janakuasa mini.

Tambahan pula, sesetengah isi rumah memilih pengaturan pajakan solar. Dalam persediaan itu, pemilik rumah boleh memajak bumbung mereka kepada syarikat solar yang memasang dan menyelenggara panel solar.

Pemilik rumah juga akan menerima bayaran tetap atau diskaun bil elektrik dan ia boleh meringankan beban kewangan isi rumah sambil menyumbang kepada penjanaan tenaga boleh diperbaharui.

Potensi pendapatan daripada panel solar berbeza-beza berdasarkan faktor seperti lokasi, saiz sistem dan penggunaan elektrik. Secara purata, isi rumah biasa di Malaysia dengan sistem panel solar berpotensi dapat menjimatkan sehingga 50 hingga 70 peratus untuk bil elektrik mereka.

Tambahan pula, dengan menjual lebihan tenaga kembali ke grid, pemilikan rumah boleh menjana aliran pendapatan tambahan yang menjadikan bumbung mereka sebagai aset yang menjana pendapatan secara berterusan.

Walaupun pelaburan awal dalam panel solar mungkin kelihatan menakutkan kerana kos pemilikkannya yang agak tinggi, adalah penting untuk melihatnya sebagai pelaburan jangka panjang.

Kejatuhan kos teknologi solar, ditambah dengan pelabagai insentif kerajaan dan pelepasan cukai, menjadikannya pilihan yang menarik untuk pemilik rumah.

Lebih-lebih lagi, panel solar mempunyai jangka hayat antara 25 hingga 30 tahun, memberikan pendapatan tetap dan mengurangkan pergantungan kepada sumber tenaga konvensional dalam jangka masa panjang.

Kesan positif daripada inisiatif ini melangkaui manfaat ekonomi. Dengan menggalakkan pengambilan panel solar, Malaysia sedang maju ke arah sasaran tenaga boleh diperbaharui serta mengurangkan pergantungan kepada bahan api fosil, penjanaan tenaga elektrik yang memberi impak kepada alam sekitar dan mengurangkan pelepasan karbon sekali gus menangani kebimbangan alam sekitar.

Walau bagaimanapun, di sebalik prospek yang menjanjikan keuntungan kepada isi rumah, cabarannya tetap ada. Kos pelaburan awal, kesedaran yang terhad tentang faedah dan kerumitan kawal selia merupakan halangan penerimaan yang meluas.

Menangani halangan itu melalui insentif kewangan, kempen kesedaran awam dan peraturan yang dipermudahkan akan menjadi penting dalam memupuk landskap tenaga yang lebih inklusif dan mampan.

Ketika Malaysia melangkah ke arah masa depan yang lebih hijau, peranan panel solar dalam menjana pendapatan isi rumah tidak boleh diabaikan.

Pertemuan kesedaran alam sekitar dan pemerkasaan ekonomi melalui tenaga boleh diperbaharui menandakan anjakan tranformasi ke arah hari esok yang lebih cerah dan lebih mampan untuk isi rumah di Malaysia.

Di luar keuntungan kewangan, penggunaan tenaga suria menyumbang kepada persekitaran yang lebih bersih dengan mengurangkan pelepasan karbon. Apabila lebih banyak isi rumah menggunakan panel solar, impak kolektif adalah besar.

Hal ini menyumbang kepada usaha Malaysia dalam mengurangkan perubahan iklim dan membina masa depan yang lebih mampan untuk generasi akan datang.

Peralihan ke arah tenaga suria di Malaysia, telah memberikan peluang menarik kepada pemilikan rumah untuk mengubah bumbung mereka menjadi aset yang menjana pendapatan.

Faedah kewangan, ditambah pula dengan kesedaran alam sekitar, menjadikan panel solar sebagai pelaburan yang menjanjikan untung untuk isi rumah memupuk masa depan yang lebih hijau dan bertenaga dari segi ekonomi.

Ketika negara maju ke arah landskap tenaga yang lebih mampan, penggunaan panel solar di peringkat isi rumah berdiri sebagai suar harapan, bukan sahaja untuk pertumbuhan kewangan individu tetapi juga untuk matlamat kolektif mewujudkan planet yang lebih lestari.

Intergasi panel solar ke dalam isi rumah bukan sahaja menerangi rumah tetapi juga mencerahkan peluang mereka untuk menjana pendapatan sekaligus memupuk masa depan yang lebih mampan dan sejahtera untuk Malaysia dan rakyatnya.

Maklumat penulis

Mahasiswa Universiti Malaysia Terengganu (UMT)

Syazatul Afzan Amran

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok