1116889
1116889

6 aplikasi terbaik untuk belajar muzik

Roshlawaty Md Raieh
06 Jul 2021 02:09pm
A
A
A

SESETENGAH pelajar suka mendengar muzik sambil mengulangkaji pelajaran. Genre muzik seperti Jazz, RnB, Rock, Pop, Hip Hop, dan Blues antara genre yang sangat digemari pelajar-pelajar kita, sesuai dengan zaman sekarang.

Tidak kurang juga, ada yang menggemari muzik klasik dan tradisional seperti Country dan Dangdut.

Disebalik keasyikkan alunan muzik-muzik tersebut, tentunya ada antara kita memasang angan-angan untuk belajar muzik.

Justeru itu, Sinar Bestari kongsikan aplikasi terbaik untuk belajar muzik secara dalam talian.

1) Aplikasi Riyaz

Riyaz adalah aplikasi yang akan mengajar pengguna untuk menyanyi seperti seorang penyanyi profesional. Pengguna akan mendapat maklum balas yang cepat dan jelas untuk memahami kesilapan dan memperbaiki diri setiap masa.

Dengan aplikasi ini, anda akan mendapat banyak latihan praktikal dalam gaya muzik yang berbeza. Ia mempunyai pemeriksaan vokal bawaan yang menunjukkan kepada anda bagaimana dapat membetulkan kesalahan dalam vokal.

Aplikasi ini juga akan membantu pengguna mengenal pasti kelemahan dalam vokal dan memberitahu bagaimana dapat memperbaikinya. Ia turut memantau kemajuan anda dan mengambil kira semua pencapaian. Jadi, ia sesuai untuk pemula dan juga profesional yang ingin menjadi lebih baik.

2) Aplikasi Solfa

Solfeggio adalah salah satu subjek yang paling mencabar dalam pengajaran setiap pemuzik.

Pengguna perlu mempelajari nota , membaca skor, dan mengkaji semua teori muzik. Dengan itu, aplikasi Solfa membantu orang ramai mempelajari nota yang mereka perlukan untuk bermain piano, gitar atau menyanyi.

Anda boleh belajar teori muzik dengan mudah tanpa bingung mengenai nada suara. Paling penting, Solfa digunakan untuk melatih telinga pemuzik berpengalaman.

Solfa mempunyai mod latihan di mana anda dapat membaca semuanya daripada skrin telefon pintar anda.

3) Aplikasi Sing Sharp

Ramai orang berpendapat bahawa mereka menyanyi dengan hebat tetapi suara dalam rakaman terdengar sangat berbeza. Anda boleh menyimpan nota, menukar nada, dan kata-kata tanpa menyedari kesalahan anda sendiri.

Sing Sharp akan mengajar pengguna cara menyanyi dengan penuh penghormatan terhadap nota dan nada. Selepas semua pelajaran dan pembelajaran program ini, pengguna akan belajar menyanyi dengan betul dan indah secara percuma. Kami mengesyorkan agar pengguna merakam vokal sendiri sebelum dan selepas pembelajaran dan anda akan segera melihat hasilnya.

Teknologi ini senang dipelajari kerana anda tidak perlu menunggu komen daripada guru dan boleh belajar sendiri pada bila-bila masa. Dengan Sing Sharp, latihan suara lebih menyeronokkan dan kurang mengganggu serta membantu pengguna belajar.

4) Aplikasi VoCo Vocal Coach

Latihan vokal boleh diatur dalam aplikasi VoCo. Ia direka untuk semua lapisan masyarakat sama ada pelajar, guru vokal, pemuzik, dan peminat muzik.

Semua orang yang mempraktikkan muzik memerlukan latihan dan mengekalkan kemampuan vokal mereka secara berterusan. Pengguna boleh menyelesaikan semua kelemahan suara dan nyanyian dengan melancarkan aplikasi VoCo secara berkala.

Di sini, anda akan dapati latihan khusus industri standard yang meningkatkan jangkauan vokal dan kekuatan artis. Latihan yang kerap akan membantu pengguna mengekalkan kemajuan dalam menyanyi dan meningkatkan gaya serta nada suara sendiri.

5) Aplikasi Perfect Ear

Perfect Ear adalah aplikasi hebat dengan antara muka minimalis. Semuanya dibuat dalam nada hijau yang menyenangkan dan pengguna pasti ingin menggunakannya berulang kali untuk latihan.

Aplikasi ini mempunyai ciri-ciri berbeza yang dituntut oleh pemuzik dari semua peringkat dan kemampuan. Itu semua bergantung pada genre mana yang ingin anda nyanyikan atau jika pengguna dapat membuat improvisasi pada gitar, anda harus mempunyai pengetahuan asas dalam muzik.

Dalam aplikasi ini, pengguna akan membaca lembaran muzik, belajar selang waktu dan akord serta membaca artikel mengenai teori muzik.

6) Aplikasi Functional Ear Trainer

Adakah anda ingin mengambil kord dengan telinga? Atau mengejutkan semua rakan dengan kenyataan bahawa anda boleh memindahkan muzik ke kertas?

Sekiranya demikian, kami boleh mengesyorkan aplikasi Functional Ear Trainer. Di sini, pengguna akan belajar memahami sepenuhnya apa yang anda dengar. Pendengaran anda akan berlatih berulang kali sehingga anda dapat memainkan melodi selepas mendengarnya.

Functional Ear Trainer mengajar mana-mana pengguna bagaimana membezakan nada dan kord dalam nada muzik yang berbeza. Dengan cara ini pengguna dapat menyesuaikan muzik dengan nada yang berbeza dan mendengar melodi dengan lebih terperinci.

Sumber: Portal TECH

Artikel berkaitan 

Seni dan peralatan muzik terapi meredakan tekanan dan emosi

3 rahsia yang patut anda tahu semasa bermain alat muzik

(VIDEO) Sekolah hasilkan video muzik raya dengan konsep unik, berjaya tarik perhatian warganet


Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook Instagram | Twitter | YouTube | TikTok

 

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok