4 cara mudah untuk membuang habuk dan kotoran dari komputer

Debu adalah masalah yang sering menyerang komputer. Tidak kira berapa kerap kita berusaha menjaga kebersihannya, habuk-habuk yang terdapat di udara tetap akan singgah ke komputer, membuatkan komputer tidak dapat berfungsi dengan optimum.

GPSBestari mengumpulkan beberapa cara membersihkan komputer anda dari habuk dan kotoran dengan mudah dengan peralatan yang minimum.

  1. Cara Membersihkan Skrin

Untuk mengeluarkan habuk dari monitor komputer di rumah, orang sering menggunakan tuala kasar atau kertas. Tetapi kemudian banyak serpihan yang akan melekat di skrin, jatuh dan masuk ke dalam papan kekunci. Selain itu, tisu kertas dan kain biasa meninggalkan kesan serta boleh juga menyebabkan calar kecil di skrin.

Hanya kain microfiber yang sesuai untuk membersihkan monitor! Kain jenis ini tidak meninggalkan kesan, serta cukup lembut untuk tidak merosakan permukaan skrin.

  1. Bersihkan kotoran di “casing”.

Jangan gunakan produk yang mengandungi alkohol, amonia, atau aseton. Cecair-cecair tersebut bersifat kesat yang akan melunturkan warna huruf yang terdapat di  papan kekunci dan boleh merosakkan monitor dengan mudah.

Untuk menyediakan cecair pembersih sejagat di rumah, campurkan air dan cuka putih dalam bahagian yang sama. Gunakan penyelesaian ini untuk sedikit melembapkan (tetapi tidak mencelupkan!) Kain komputer anda.

  1. Hilangkan calar.

Anda boleh menggunakan ubat gigi bagi tujuan ini. Namun, tidaklah digalakkan menggunakan ubat gigi dengan kuantiti yang besar.

  • sapukan ubat gigi di kawasan yang mempunyai kesan calar menggunakan kain microfiber.
  • Biarkan sehingga kering, dan kemudian bersihkan dengan kain yang sedikit basah.
  1. Buang habuk menggunakan ‘air blower’

Kotoran dan habuk di papan kekunci  dapat dikeluarkan dengan mudah dengan hanya menggunakan pengering rambut.

Anda juga boleh menggunakannya untuk meniup habuk keluar dari unit sistem (CPU):

  • Matikan komputer cabut semua wayar..
  • Buka ‘casing’ komputer dengan menggunakan pemutar skru.
  • Halakan ‘air blower’ ke ‘motherboard’ untuk membuang habuk 
  • Tapi perlu diingat, anda hanya boleh menggunakan angin yang sejuk untuk tujuan ini.

 

Kredit: Brightside