Persediaan yang betul dan strategi efektif, pengorbanan masa, fokus serta motivasi dari pelbagai pihak, pelajar boleh menghadapi peperiksaan dengan yakin dan mencapai kejayaan. Gambar kecil: Sharifah Basirah.
Persediaan yang betul dan strategi efektif, pengorbanan masa, fokus serta motivasi dari pelbagai pihak, pelajar boleh menghadapi peperiksaan dengan yakin dan mencapai kejayaan. Gambar kecil: Sharifah Basirah.

Usaha, tawakal sumber tabah hadapi ujian

SHARIFAH BASIRAH SYED MUHSIN
23 Feb 2024 07:00am
A
A
A

Setiap tahun, musim peperiksaan merupakan waktu yang mendebarkan bagi setiap pelajar tidak kira pada peringkat sekolah mahupun di peringkat universiti.

Ada yang menjadikan peperiksaan itu sebagai ukuran tahap pencapaian atas usaha, namun tidak kurang juga mengganggap peperiksaan sebagai satu cabaran yang membimbangkan serta menakutkan.

Dengan persediaan yang betul dan strategi efektif, pengorbanan masa, fokus serta motivasi pelbagai pihak, pelajar boleh menghadapi peperiksaan dengan yakin dan mencapai kejayaan. Ia merupakan salah satu dari jalan usaha.

Islam sangat memandang unsur usaha kerana ia adalah satu perkara yang bernilai sangat tinggi, dan ia merupakan faktor penting dalam memberi motivasi untuk mencapai kejayaan dalam kehidupan.

Usaha juga dapat menjadikan umat itu aktif, menegah umat pasif, malas dan bergantung hidup daripada bantuan orang lain. ALLAH SWT berfirman dalam surah Al-Jumaah ayat 10; “Kemudian setelah selesai sembahyang, maka bertebaranlah kamu di muka bumi untuk menjalankan urusan masing-masing dan carilah apa yang kamu hajati dari limpahan kurniaan ALLAH, serta ingatlah akan ALLAH banyak-banyak dalam segala keadaan supaya kamu berjaya di dunia dan di akhirat”.

Namun, usaha perlu disertai dengan tawakal kepada ALLAH SWT serta kepercayaan kepada ketetapan-Nya. Dengan menggabungkan usaha yang gigih dengan keyakinan kepada ALLAH SWT, kita dapat mencapai kejayaan dalam kehidupan dunia dan akhirat.

Imam Abu Talib al-Makki menyatakan tawakal ialah kebergantungan dan keyakinan seseorang kepada ALLAH SWT sepenuhnya tanpa bergantung selain dari-Nya, sabar dengan segala dugaan-Nya, reda kepada-Nya, sentiasa bersangka baik terhadap-Nya dan mengingati hikmat-Nya di atas sesuatu yang berlaku dalam kehidupan ini.

Hal itu dapat dilihat apabila seseorang hamba itu bertawakal, mereka akan mengetahui dengan yakin bahawa setiap yang diperolehinya adalah rezeki dan ketentuan daripada ALLAH SWT.

Artikel Berkaitan:

Dinukilkan daripada kata-kata Luqman al-Hakim dalam wasiat beliau kepada anak-anaknya, menyatakan tawakal ialah sifat orang beriman dan dicintai ALLAH SWT. Sesiapa yang bertawakal kepada ALLAH, menyerah diri kepada qada serta reda dengan qadar seperti seseorang itu telah menegakkan agamanya.

Justeru, kesan tawakal dapat dilihat apabila adanya unsur usaha dan pergerakannya untuk mencapai sesuatu tujuan.

ALLAH SWT memerintahkan kita berusaha dan pada masa yang sama bertawakal. Usaha dengan anggota badan juga termasuk ketaatan dan tawakal dengan hati adalah keimanan kepada-Nya.

Oleh yang demikian, sebagai seorang hamba dalam perjuangan menuntut ilmu, perlu berusaha dengan tekun dan bersungguh-sungguh dalam mencapai impian, kemudian disusuli dengan tawakal kepada ALLAH SWT.

Apabila seseorang itu bertawakal, ia dapat membangkitkan semangat dirinya bahawa ALLAH sentiasa bersamanya setiap detik dan ketika. Keadaan ini dapat mengelakkan perasaan putus asa bersarang dalam diri seseorang serta dapat memberikan ketenangan kepadanya.

Bertepatan dengan pendekatan al-Makki menyatakan bahawa tawakal adalah kebergantungan keseluruhan hidup seseorang hamba hanya kepada Yang Maha Esa tanpa keluh kesah dan yakin ketentuan itu akan terlaksana.

Ia jelas, seseorang perlu meyakini dan bergantung sepenuhnya kepada ALLAH SWT, sabar dengan segala dugaan-Nya, reda kepada-Nya, sentiasa bersangka baik terhadap-Nya dan mengingati hikmat-Nya terhadap sesuatu yang berlaku. Ia akan menlahirkan rasa semangat dan ketabahan hati serta lebih kuat daya tahan dalam menghadapi segala ujian dan perkara yang tidak diingini.

Hal ini akan mengikis rasa lemah, ketidak upayaan diri kepada sifat-sifat yang positif dalam menjalani kehidupan.

Maklumat Penulis

Pensyarah Kanan di Jabatan Akidah dan Pemikiran Islam, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, Dr Sharifah Basirah Syed Muhsin

Berbakat dalam bidang penulisan? Apa kata anda sumbangkan hasil karya ke e-mel sinarbestari@sinarharian.com.my

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok