Awang Adek (dua dari kiri) menyampaikan sumbangan kepada Majed di USM, Pulau Pinang pada Isnin.
Turut hadir ialah Naib Canselor USM, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Mohamed (kiri).
Awang Adek (dua dari kiri) menyampaikan sumbangan kepada Majed di USM, Pulau Pinang pada Isnin. Turut hadir ialah Naib Canselor USM, Datuk Seri Dr Abdul Rahman Mohamed (kiri).

Tubuh di Malaysia, hati di Gaza - Mahasiswa Palestin

18 Dec 2023 07:22pm
A
A
A

Pelajar dari Palestin di Universiti Sains Malaysia (USM), Pulau Pinang sentiasa terkenangkan orang tersayang dan keluarga mereka di Gaza yang sedang menghadapi perang.

Apatah lagi ramai ahli keluarga mereka terkorban dalam konflik tersebut yang telah menyebabkan kematian ribuan orang awam.

Majed FS Habib, 44, seorang pensyarah di sebuah universiti di Gaza yang sedang mengikuti pengajian peringkat ijazah doktor falsafah (PhD) dalam bidang komunikasi, telah kehilangan seramai 25 ahli keluarga sejak 7 Oktober lepas.

Menurut Majed, jasad beberapa orang sepupunya sehingga kini masih tertimbus di bawah runtuhan bangunan kediaman mereka di Shija'iah, Gaza yang musnah dibom rejim Israel.

Beliau berkata, kehidupannya di Pulau Pinang sebagai pelajar PhD berubah sama sekali sejak tarikh itu kerana sukar menumpukan perhatian dalam pelajaran dek sering memikirkan nasib isteri dan ahli keluarganya.

''Tidak pernah ada hari kita tidak memikirkan orang yang kita sayangi di rumah di Shija'iah. Setakat ini isteri saya dan ahli keluarganya terselamat selepas dua bangunan yang mereka tinggal di Shija'iah musnah dibom rejim Israel.

"Isteri saya tinggal dengan abangnya dan kali terakhir abang ipar, abang isteri saya menghantar mesej kepada ialah lima hari lalu memberitahu, mereka selamat. Sejak itu, saya tidak dapat menghubungi mereka lagi," katanya kepada pemberita di sini pada Isnin.

Awang Adek (empat dari kanan) sewaktu menyampaikan sumbangan kepada pelajar-pelajar Palestin USM.
Awang Adek (empat dari kanan) sewaktu menyampaikan sumbangan kepada pelajar-pelajar Palestin USM.Majed ialah antara 53 pelajar Palestin USM yang menerima sumbangan RM2,000 seorang menerusi Tabung Kecemasan Misi Kemanusiaan Rakyat Palestin dilancarkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi.

Artikel Berkaitan:


Sumbangan yang disampaikan oleh Pengerusi Lembaga Gabenor USM, Datuk Seri Dr Awang Adek Hussin bertujuan membantu mengurangkan beban para pelajar Palestin di universiti itu yang terkesan dengan pergolakan di Gaza.

Majed berkata, mereka berterima kasih atas bantuan itu memandangkan ketika ini tiada cara untuk keluarganya menghantar wang dari Gaza.

Sementara itu, seorang lagi pelajar Palestin, Mahmoud MA Brieka, 28, yang sedang menuntut Ijazah Sarjana Perniagaan berkata, kehilangan 15 saudara dan terbaharu tiga hari lepas, dua sepupu ayahnya turut terbunuh dalam mogok.

Jelas Mahmoud, keluarganya yang berada di Khan Yunis terpaksa menjadi pelarian selepas kawasan itu dibom Israel.

"Apa yang berlaku di Gaza adalah pembunuhan beramai-ramai dan ia umpama mimpi ngeri buat kami rakyat Palestin.

"Saya berharap masyarakat antarabangsa akan terus memberikan sokongan kepada kami agar penduduk Palestin dapat membina semula kehidupan kerana Gaza tidak dapat didiami pada masa ini kerana musnah dibom Israel,'' katanya yang tinggal di Malaysia sejak tujuh tahun lepas. - Bernama

Ikuti juga Sinar Bestari di: Facebook | Instagram | Twitter | YouTube | TikTok